Изработване на астрономически телескопи и оптични огледала

Мнения на наши клиенти

Искам тук на спокойствие да споделя за събирането на Кривонос...... Това което ме впечатлява във членовете на нашия клуб е че всички са добри и приятни хора :D И сега отново, компанията беше СТРАХОТНА. Но да напиша какво ме впечатли толкова точно във това събиране. На първо място телескопа на Цецко............, е НЯМА такава машина, не е нещо чак огромно, да голям е, но някак си стои елитно, стройно, някак си спокойно и уверено в своето могъществото без да се натрапва. Когато прочетох за ...

Хектор
Сдружение "Звездно общество", София
Jul 28, 2016

Защо телескопите "Добсън" са сред най-предпочитаните от астрономите любители?

1 telescope AR 270UL    Ако имате известен опит и познания в областта на астронаблюденията, то няма защо да ви убеждавам в предимствата на телескопите „Добсън”. Но ако сега навлизате в невероятния свят на любителската астрономия или сте преживяли разочарование от широко рекламираните „телескопи” за по стотина лева, то струва си да опитате отново, ... но този път с истински телескоп.

    Телескопът „Добсън” съчетава предимствата на оптичната система на класическия „нютонов” телескоп - рефлектор и солидната, но изключително проста и лесна за ползване „Добсън” монтировка. Този опростен механичен дизайн на алт-азимутална монтировка е предложен и популяризиран от астронома-аматьор Джон Добсън и поради многото си предимства и ниска цена добива голяма популярност сред любителите астрономи. Благодарение на този функционален дизайн е възможно да се създаде голям, но лесен за ползване, лесен за пренасяне, евтин любителски телескоп. Телескопът е оптимизиран както за планетарни и лунни наблюдения, така и за наблюдения на обекти от дълбокото небе – звездни купoве, мъглявини и галактики. Тъй като този тип наблюдения изискват голяма апертура (диаметър на обектива), то поради достъпната цена на монтировката, способна да носи такива апертури, телескопите „Добсън” са идеално решение за любителите - астрономи. Простата разглобяема конструкция на телескопа позволява свободно и лесно пренасяне до подходящи места за наблюдение, където градските светлини и замърсявания в атмосферата, не оказват своето отрицателно влияние. Поради безспорните предимства на този тип телескопи, редица големи производители също произвеждат телескопи „Добсън” и ги предлагат на пазара.

    Телескопите „Добсън” дадоха силен тласък на интереса към любителската астрономия и направиха напълно достъпно закупуването на мощен, но евтин телескоп, с нищо неотстъпващ при визуалните наблюдения на скъпите професионални телескопи.

 Не се колебайте, това е телескопът за Вас !

Изработване на огледало за телескоп, диаметър - D=355мм, светлосила - f/5

M355F2150 1Решихме да споделим етапите, през които преминава изработването на едно огледало, както и изследването и оценката на качеството на изработката. Огледалото, което ви представяме е част от поръчка за изработване на телескоп Добсън с апертура 355мм и светлосила f/5 , като моделът е нашия мобилен, разглобяем и силно олекотен телескоп „Gemini“ с ажурна конструкция.

Прочети още...