Фино изработeни поръчкови телескопи и прецизна оптика

Мобилен телескоп Добсън AR 200UL3TПредставеният модел е окончателен вариант на ултралек, мобилен телескоп с три тръби. При разработването на този модел телескопи е ползван опитът от пробния прототип на тръбна конструкция с три тръби. Направени са някои уточнения и подобрения с цел стабилност на конструкцията и поддържане на колимацията на телескопа при разглобяване и сглобяване. Избран е по-голям диаметър на носещите алуминиеви тръби, както и вариант на горната кутия с два ринга. При настоящия вариант с апертура 200 мм диаметърът на тръбите е 25 мм. Трите алуминиеви тръби преминават през цялата дължина на телескопа, като образуват основния скелет, който носи цялата конструкция.

pic0 Светлинните лъчи, идващи от космически източник са толкова далеч, че не пристигат радиално, а успоредно един на друг до земята. Такива успоредни лъчи се фокусират от параболично огледало в една точка, наречена фокус. Разстоянието от тази точка до повърхнината на огледалото се нарича фокусно разстояние. Сферичното огледало, от друга страна, не фокусира тези успоредни лъчи в една точка, а в по-широка зона, близка до фокуса и затова образът, който се получава е нефокусиран.

M355F2070 1Получихме запитване и поръчка за изготвяне на параболично огледало за телескоп от съществуващо сферично, ползвано в професионален спектрометър на „Карл Цайс“. Бяха измерени: диаметър на огледалото D=355 мм, дебелина d=55 мм и фокусно разстояние F=2070мм. От изследването с интерферометър на сферичната повърхност се установи, че съществуващата сфера е почти перфектна, което не беше изненада, предвид производителя на огледалото. Полученият резултат от изследванията показа коефициент Strehl=0.992 Изследванията във Фуко също показаха равномерна сферична повърхнина.

1 telescope AR 355ULВече утвърден, моделът "Gemini" беше избран и за новия ни проект с апертура 355 мм и светлосила f/4.4 Също така бяха направени още някои подобрения по дизайна.  Дървената, "Добсън" монтировка и елементи са изработени от 12мм, здрав и с високо качество шперплат от бреза. Елементите бяха оцветени в желания цвят и покрити с няколко слоя лаково покритие. Кутията за главното и вторичното огледало бяха изработени по утвърдената вече технология.

11 astrograph AR 300AИзработването на светлосилен телескоп за астрофотография с такава апертура е предизвикателство, което решихме да приемем съвсем сериозно. След известно проучване, избрахме оптична схема, която се приближава до схемата на ASA за този тип астрограф. Телескопът е система "Нютон" с апертура 300 mm, фокусно разстояние 1155 mm и светлосила f/3.85 Тръбата е с диаметър 360 mm и дължина 1100 mm. Диаметърът на полето със 100% осветеност е 35.5 mm

1 telescope AR 270ULТелескопът "Gemini" съчетава в себе си всички положителни характеристики и елиминира недостатъците на създадените до сега модели. Поставената цел беше да се съчетае стабилността на модела AR-L със затворени кутии за първичното и за вторичното огледало (mirror box и secondary cage) заедно със свръхлекия дизайн на модела AR-UL3T, който е с отворени кутии и с конструкция от три тръби. Предложеният модел съчетава леките, отворени и минимални по размер кутии от единия модел със стабилната тръбна конструкция от шест тръби на другия модел. Получения продукт е много лек, с минимални размери, изключително мобилен, като в същото време е с напълно стабилна конструкция.

2 two telescopes dobson 300Имахме огромно желание да създадем прототип на среден по големина ажурен български телескоп. Всички сме виждали в Интернет, как именно такива инструменти се предпочитат и преобладават по всички астросбирки или лични наблюдения, провеждани далеч от светлините на населените места. Наблюденията на обекти от дълбокото небе, вече предполагат освен наличието на по-голям телескоп, но и решението на задачата с неговото транспортиране.

Ажурните конструкции обикновено позволяват лесен и бърз монтаж - демонтаж и компактен обем в разглобено състояние за лесен транспорт. Липсата на плътна тръба води и до желаното малко тегло на цялата система.

1 telescope dobson 150 10Като част от нашата история и една осъществена детска мечта, това е първият ни телескоп, Добсън 150mm F/10

- Главното огледало изрязахме и оформихме от флоатно стъкло с дебелина 19 мм. Шлифовахме, полирахме и го фигурирахме до сферична повърхност, така, че да удовлетворява критерия за грешка, която е недоловима визуално, въпреки липсата на необходимата параболична повърхност. Именно затова, инструментът е толкова дългофокусен, а и предназначението му бе предимно за планетни наблюдения.