Фино изработeни поръчкови телескопи и прецизна оптика

Ултралек мобилен телескоп "Gemini" - AR-270UL f/5.7

1 telescope AR 270ULТелескопът "Gemini" съчетава в себе си всички положителни характеристики и елиминира недостатъците на създадените до сега модели. Поставената цел беше да се съчетае стабилността на модела AR-L със затворени кутии за първичното и за вторичното огледало (mirror box и secondary cage) заедно със свръхлекия дизайн на модела AR-UL3T, който е с отворени кутии и с конструкция от три тръби. Предложеният модел съчетава леките, отворени и минимални по размер кутии от единия модел със стабилната тръбна конструкция от шест тръби на другия модел. Получения продукт е много лек, с минимални размери, изключително мобилен, като в същото време е с напълно стабилна конструкция.

Дървената, "Добсън" монтировка и елементи са изработени от 12мм, изключително здрав, буков шперплат. Елементите са оцветени в желания цвят и покрити с няколко слоя лаково покритие.

Кутията за главното огледало е изработена от две части. Първата част е плътно дъно от шперплат, 18 мм дебелина с форма на кръг, което е стабилна основа за закрепване на плочата с главното огледало. Върху тази основа се намират колимиращите болтове, както и три броя крачета, върху които може да стои самостоятелно сглобената конструкция-„тръба” на телескопа. Втората част на кутията е обръч от шперплат с 12мм дебелина. Двата елемента са свързани чрез къси алуминиеви тръби. По периферията на цилиндричната кутия е поставен черен бафъл от тънка пластмаса. От горната страна кутията се затваря със специален капак, който запазва главното огледало.

Кутията за вторичното огледало е изработена от два обръча с 12 мм дебелина, също свързани с къси алуминиеви тръби. Кутията е отворена, но специален, подвижен бафъл се монтира от срещуположната на фокусера страна. На кутията са закрепени фокусера, който е 1,25 / 2 инчов „Hellical Crayford” и стойката за търсача, на която може да се сложи “Red dot” или оптичен търсач.

Двете кутии са с минимална височина и се свързват една с друга с помощта на шест броя алуминиеви тръби, които образуват изключително стабилна и неподвижна конструкция. Тръбите се свързват към цилиндричните кутии с помощта на специални дървени щипки (clamps). Всички алуминиеви тръби са облечени с черна изолация от микропореста гума.

Главното огледало е разтоварено на девет точки върху кръгла плоча от шперплат. Закрепването отстрани и отгоре е на три точки с необходимата хлабина, за безпроблемната работа на огледалото. Плочата е закрепена посредством пружини и колимиращи болтове върху стабилната основа на долната кутия.

Към сглобената тръбна конструкция се закрепват лагерите за движение по височина. Те представляват две полудъги, които се свързват към конструкцията на „тръбата” при долната кутия и чрез две специални алуминиеви тръби. По този начин конструкцията става още по-компактна и стабилна.

Самата монтировка (rocker box), върху която лагерува тръбната консткрукция, представлява кутия с дъно и три страни, от които на двете срещуположни са изрязани легла във форма на полукръг. Лагерите са облепени със специален материал а лагеруването става върху тефлонови тампони. По този начин движението е плавно, но запазващо достатъчно сцепление, за да стои движещата се конструкция стабилно в избраното положение. Движението по азимут се осъществява отново по тефлонови тампони със същото съпротивление като движението по височина.

Всички елементи и връзки, както и колимиращи болтове на главното и на вторичното огледало, са специален вид с ръкохватки и са предвидени за сглобяване и колимация на ръка без ползване на каквито и да е инструменти.

Главното огледало е изработено от боросиликатно стъкло "Borofloat 33" с дебелина 25мм на германската оптична фирма Schott, което има същите термични и механични характеристики като "Pyrex" или "Duran". Диаметърът на главното огледало е 270 мм, а на вторичното 58 мм. Фокусното разстояние на огледалото е 1530 мм, а светлосилата - f/5.7 Огледалото е шлифовано, полирано и фигурирано до подходяща параболична повърхност. Фигурирането на параболичната повърхност, бе приключено, след като измерванията от изследванията гарантираха точност P-V по-висока от 1/10λ от дължината на вълната на зелената светлина и RMS под 5 nm, с плавен преход на всички зони и без астигматизъм. Алуминизацията бе направена в Румъния с 92% отражателна способност на покритието. Огледалото е изследвано с интерферометър. Получени са следните резултати, които са показани на снимката по-долу: Strehl=0.952 RMS=1/28.4

Размерите на телескопа в разглобено състояние са: Размер на монтировката (Rocker box) - 415/415/260mm. ; тегло - 5.5kg. Размер на долната цилиндрична кутия – височина 180mm ; диаметър 380mm ; тегло (плюс главно огледало и държач)- 7.5kg. Размер на горната цилиндрична кутия – височина 170mm ; диаметър 380mm ; тегло - 1.5kg. Алуминиеви тръби 6 броя с дължина 116mm, тегло - 1.5kg. На долната кутия за баланс се закрепва противотежест с тегло 4.5 кг. Общо тегло на телескопа в сглобено състояние – около 20 кг.

Стар тестът и механичните тестове показаха отлични резултати.

2 telescope AR 270UL3 telescope AR 270UL4 telescope AR 270UL5 telescope AR 270UL

6 telescope AR 270UL7 telescope AR 270UL8 telescope AR 270UL9 telescope AR 270UL

91 telescope AR 270UL