Фино изработeни поръчкови телескопи и прецизна оптика

Телескоп за астрофотография - 300мм, f/3.85: Астрограф AR-300A

11 astrograph AR 300AИзработването на светлосилен телескоп за астрофотография с такава апертура е предизвикателство, което решихме да приемем съвсем сериозно. След известно проучване, избрахме оптична схема, която се приближава до схемата на ASA за този тип астрограф. Телескопът е система "Нютон" с апертура 300 mm, фокусно разстояние 1155 mm и светлосила f/3.85 Тръбата е с диаметър 360 mm и дължина 1100 mm. Диаметърът на полето със 100% осветеност е 35.5 mm

 Изработването на тръбата премина през няколко етапа на проучване и проектиране и като краен вариант беше избран вариантът на тръба тип „сандвич“ със специфичен профил, който да удовлетвори условията за минимално тегло, максимална якост и максимално удобство при закрепване към монтировката. Тръбата е изработена от два слоя стъкломат с дебелина по 2 mm всеки, с междинен слой от корк с дебелина 3 mm, или общо 7 mm дебелина, подсилена на разстояние 150 mm в горната и долната част, както и в правите участъци на профила. Този тип конструкция позволява да се постигне максимална якост при минимално тегло. Профилът на тръбата е подобие на кръг с два прави участъка от горната и долната страна, което дава възможност върху правите участъци да бъдат закрепвани подходящ вид шини без да се налага използване на обръчи. Теглото на тръбата е около 11 kg. Тръбата се получи изключително здрава, което ни доведе до заключение, че в бъдеще дебелината и може да бъде намалена, а с това и нейното тегло. Вътрешната част на тръбата е облепена с черно велурено фолио за подобряване на контраста и елиминиране на паразитната светлина.

Държачът на главното огледало (primary mirror cell), е изработен от две алуминиеви плочи с дебелина 10 mm. Колимиращите болтове са поставени на здрави пружини, които придържат горната алуминиева плоча, върху която е разположено огледалото. След постигане на точна колимация са предвидени три фиксиращи винта, с които се запазва положението на огледалото. Главното огледало е разтоварено на девет точки, като се придържа отстрани и отгоре със специални пластини от неръждаема ламарина с дебелина 3 mm, облепени с тампони от корк. На долната плоча има три отвора с вентилатори за бързо темпериране. Цялата конструкция на държача се закрепва към тръбата в четири точки също с помощта на пластини от неръждаема ламарина с дебелина 3 mm. Закрепването позволява движение на конструкцията в дълбочина до 30 mm за корекция на положението на фокуса. Алуминиевите плочи и всички останали елементи са боядисани прахово в черен мат за елиминиране на паразитната светлина.

Държачът на вторичното огледало е изработен от два алуминиеви детайла с диаметър 60 mm, прихванати към тръбата с помощта на четири броя пластини от неръждаема ламарина с дебелина 3 mm. Всички елементи са боядисани прахово в черен мат. Конструкцията е изключително стабилна и не позволява никакво движение на вторичното огледало. Вторичното огледало е Orion Fangspiegel с диаметър 120 mm, дебелина 12 mm и отражателна способност 97%.

Колимирането както на главното, така и на вторичното огледало става с помощта на по три броя болтове с ръкохватки без помощта на помощни инструменти.

Фокусерът е с размер 3 инча, TS 3" Refraktor & Cassegrain Crayford Auszug - LINEAR POWER, и се закрепва към тръбата с помощта на гривна на резба върху специално изработена алуминиева пластина с дебелина 5 mm. Под алуминиевата пластина е поставена друга пластина от 2 mm неръждаема стомана. Тази конструкция на закрепването позволява фино настройване на фокусера към оптичната ос с помощта на четири броя малки колимиращи болтове.

Върху горния и долния прав участък на тръбата се поставят два броя алуминиеви шини, които позволяват закрепване на тръбата към желаната монтировка, както и закрепване на търсач или други аксесоари.

Главното огледало беше изработено изключително внимателно и прецизно, предвид голямата апертура и светлосила. Материалът е боросиликатно стъкло "Borofloat 33" с дебелина 25 mm на германската оптична фирма Schott. Стъклото има същите термични и механични характеристики като "Pyrex" или "Duran". Огледалото е шлифовано, полирано и фигурирано до подходяща параболична повърхност. Предвид сложността на фигуриране при такава голяма светлосила, бяха използвани освен традиционен инструмент с пълен диаметър, така също и множество по-малки инструменти със субдиаметри. Фигурирането на параболичната повърхност, бе приключено, след като измерванията от изследванията гарантираха точност P-V по-висока от 1/10λ от дължината на вълната на зелената светлина и RMS под 5 nm, с плавен преход на всички зони и без астигматизъм. Алуминизацията бе направена в Румъния с 92% отражателна способност на покритието.

Механичните и оптични тестове показват много добри резултати и добра стабилност както на колимацията, така и на цялата система.

12 astrograph AR 300A13 astrograph AR 300A14 astrograph AR 300A15 astrograph AR 300A

16 astrograph AR 300A17 astrograph AR 300A18 astrograph AR 300A19 astrograph AR 300A

20 astrograph AR 300A21 astrograph AR 300A22 astrograph AR 300A23 astrograph AR 300A

24 astrograph AR 300A25 astrograph AR 300A