Фино изработeни поръчкови телескопи и прецизна оптика

Ултралек мобилен телескоп "Gemini" AR-355UL f/4.4

1 telescope AR 355ULВече утвърден, моделът "Gemini" беше избран и за новия ни проект с апертура 355 мм и светлосила f/4.4 Също така бяха направени още някои подобрения по дизайна.  Дървената, "Добсън" монтировка и елементи са изработени от 12мм, здрав и с високо качество шперплат от бреза. Елементите бяха оцветени в желания цвят и покрити с няколко слоя лаково покритие. Кутията за главното и вторичното огледало бяха изработени по утвърдената вече технология.

Кутията за главното огледало беше изработена от две части - плътно дъно от шперплат, 18 мм дебелина с форма на кръг, на което се закрепва плочата с главното огледало и горна част - обръч от шперплат с 12 мм дебелина. Двата елемента са свързани чрез къси алуминиеви тръби. По периферията на цилиндричната кутия е поставен черен бафъл от тънка пластмаса. От горната страна кутията се затваря със специален капак, който запазва главното огледало.

Кутията за вторичното огледало е изработена от два обръча с 12 мм дебелина, също свързани с къси алуминиеви тръби. На кутията е монтиран специален, подвижен бафъл от срещуположната на фокусера страна. На кутията са закрепени 2 инчов “NT Steeltrack Crayford” фокусер и оптичен търсач 9x50.

Двете кутии са с минимална височина и се свързват една с друга с помощта на шест броя алуминиеви тръби с диаметър 20 мм. Нововъведението в този телескоп е начинът на закрепване на тръбите към двете кутии. В двата си края тръбите завършват с цилиндрични топки с диаметър 25 мм, които влизат в специални дървени щипки (clamps). Всички алуминиеви тръби са облечени с черна изолация от микропореста гума.

Предвид малката дебелина и големия диаметър, главното огледало е разтоварено на осемнадесет точки върху кръгла плоча от шперплат с дебелина 18 мм. Закрепването отстрани и отгоре е на три точки с необходимата хлабина, за безпроблемната работа на огледалото. От долната страна, по ръба, огледалото се разтоварва с помощта на специален метален шнур (sling). Плочата с главното огледало е закрепена с помощта на пружини и колимиращи болтове върху стабилната основа на долната кутия.

Към сглобената тръбна конструкция се закрепват лагерите за движение по височина. Те представляват две полудъги, които се свързват към конструкцията на „тръбата” при долната кутия и чрез две по-къси алуминиеви тръби.

Самата монтировка (rocker box), върху която лагерува тръбната консткрукция, представлява кутия с дъно и три страни, от които на двете срещуположни са изрязани легла във форма на полукръг. Лагерите са облепени със специален материал а лагеруването става върху тефлонови тампони. По този начин движението е плавно, но запазващо достатъчно сцепление, за да стои движещата се конструкция стабилно в избраното положение. Движението по азимут се осъществява отново по тефлонови тампони със същото съпротивление като движението по височина.

Всички елементи и връзки, както и колимиращи болтове на главното и на вторичното огледало, са специален вид с ръкохватки и са предвидени за сглобяване и колимация на ръка без ползване на каквито и да е инструменти.

Главното огледало е изработено от боросиликатно стъкло "Borofloat 33" с дебелина 25мм на германската оптична фирма Schott, което е със същите термични и механични характеристики като "Pyrex" или "Duran". Диаметърът на главното огледало е 355 мм, а на вторичното 74 мм. Фокусното разстояние на огледалото е 1560 мм, а светлосилата - f/4.4 Огледалото е шлифовано, полирано и фигурирано до подходяща параболична повърхност.  Алуминизацията е с качество от 93% отражателна способност на покритието. Огледалото е изследвано с интерферометър и е издаден сертификат. Получени са следните резултати от изследванията: Strehl=0.894 RMS=1/18.8 Резултатите са показани на снимките по-долу.

Стар тестът и механичните тестове също показаха отлични резултати.

1 telescope AR 355UL12 telescope AR 355UL13 telescope AR 355UL14 telescope AR 355UL

15 telescope AR 355UL16 telescope AR 355UL17 telescope AR 355UL18 telescope AR 355UL

19 telescope AR 355UL20 telescope AR 355UL21 telescope AR 355UL22 telescope AR 355UL

233 telescope AR 355UL24 telescope AR 355ULinterferogram_AR-355UL.jpgfoucault_test_AR-355UL.gif