Фино изработeни поръчкови телескопи и прецизна оптика

Параболизиране на 355 мм сферично огледало, свалено от спектрометър

M355F2070 1Получихме запитване и поръчка за изготвяне на параболично огледало за телескоп от съществуващо сферично, ползвано в професионален спектрометър на „Карл Цайс“. Бяха измерени: диаметър на огледалото D=355 мм, дебелина d=55 мм и фокусно разстояние F=2070мм. От изследването с интерферометър на сферичната повърхност се установи, че съществуващата сфера е почти перфектна, което не беше изненада, предвид производителя на огледалото. Полученият резултат от изследванията показа коефициент Strehl=0.992 Изследванията във Фуко също показаха равномерна сферична повърхнина.

 

Нашият съвет беше да вдълбаем и шлифоваме отново повърхността, за да се намали фокусното разстояние, така че изграденият след това телескоп да бъде по-удобен за наблюдение. Това предложение не беше възприето, затова решението, което взехме беше, че предвид отличната сферична повърхнина, не се налага ново полиране и може да се премине към фигуриране на параболична повърхност. Единствената пречка за непосредственото започване на фигурирането беше алуминиевото покритие на огледалото, което трябваше да бъде премахнато.

Избран беше най-безопасния и щадящ повърхнината метод, премахване с железен хлорид. Покритието беше свалено сравнително бързо, за няколко часа.

Предвид големия диаметър и тегло, фигурирането на изчистеното сферично огледало беше извършено с няколко инструмента с различни субдиаметри. Получена беше необходимата параболична повърхност, която гарантира качество, което вече сме приели като наш стандарт.

Резултатите от измерванията показаха точност P-V от 1/11 λ от дължината на вълната на зелената светлина, с плавен преход на всички зони и без астигматизъм. След изследване с интерферометър са получени резултати за коефициента Strehl=0.948 Повърхнината е алуминизирана с качество от 92% отражателна способност на покритието.

 

M355F2070 2 M355F2070 3 M355F2070 4

M355F2070 6 M355F2070 7

 

M355F2070 5