Фино изработeни поръчкови телескопи и прецизна оптика

Ултралек мобилен телескоп с три тръби AR-200UL3T f/5.4

Мобилен телескоп Добсън AR 200UL3TПредставеният модел е окончателен вариант на ултралек, мобилен телескоп с три тръби. При разработването на този модел телескопи е ползван опитът от пробния прототип на тръбна конструкция с три тръби. Направени са някои уточнения и подобрения с цел стабилност на конструкцията и поддържане на колимацията на телескопа при разглобяване и сглобяване. Избран е по-голям диаметър на носещите алуминиеви тръби, както и вариант на горната кутия с два ринга. При настоящия вариант с апертура 200 мм диаметърът на тръбите е 25 мм. Трите алуминиеви тръби преминават през цялата дължина на телескопа, като образуват основния скелет, който носи цялата конструкция.

Дървените части са минимални по размер и са изработени от 12 мм висококачествен шперплат, като допълнително са олекотени с декоративни отвори.

Кутията за главното огледало е с минимална височина, такава, че да може да покрие огледалото от горната страна и да държи стабилно носещите тръби на ажурната конструкция. Кутията се състои от два ринга, съединени с тръби. При сглобяване се добавя разглобяем бафъл с подходящ размер, за предпазване на главното огледало от паразитни светлини и от прах. При разглобено състояние на телескопа, огледалото се покрива със специален капак от всички страни.

За да се увеличи стабилността на констукцията, кутията за диагоналното огледало също представлява два пръстена от 12 мм шперплат, на която се монтира спайдъра с държача за диагоналното огледало, фокусера и търсача. Към кутията с помощта на бърза връзка с ръкохватки се монтира подходящ по размер бафъл за предпазване на фокусера от паразитни светлини. Разработен е нов тип фокусер с дървена основа, 1.25 инчов, тип „Crayford”, който се вписва много добре в целия дизайн.

Двете „кутии” се съединяват с помощта на трите алуминиеви тръби, които образуват скелета на конструкцията. Съединяването става изключително бързо и лесно без помощта на иструменти с шест броя болтове с ръкохватки.

Три от елементите - кутията на главното огледало, лагерите по азимут, представляващи полу дъги от 18 мм шперплат и две от тръбите на конструкцията се закрепват също посредством болтове с ръкохватки. По този начин се получава една стабилна но лека, лесно разглобяема и компактна конструкция. Всички елементи и връзки, както и колимиращи винтове, са предвидени за сглобяване и колимация на ръка без ползване на каквито и да е инструменти.

Главното огледало е изработено от флоатно стъкло, 205 мм диаметър, 19 мм дебелина, шлайфано, полирано и параболизирано до подходяща повърхност. Фокусното разстояние на огледалото е 1095 мм и светлосила f/5.4 Фигурирането на параболичната повърхност, бе приключено, след като измерванията от изследванията гарантираха желаната точност с плавен преход на всички зони и без астигматизъм. Получени са следните резултати, от интерферометричните тестове: Strehl=0.943 и RMS=1/26 Алуминизацията бе направена в Румъния с 92% отражателна способност на покритието. Диагоналното огледало е с диаметър 46 мм.

 

 

Телескоп AR 200UL3TТелескоп Добсън AR 200UL3TМобилен телескоп AR 200UL3TТелескоп AR 200UL3T 5

Телескоп Добсън AR 200UL3T 6Телескоп AR 200UL3T 7Телескоп AR 200UL3T 8Телескоп AR 200UL3T 9

Телескоп AR 200UL3T 10Телескопи Добсън AR 200UL3T 11Телескопи AR 200UL3T 12Телескопи Добсън AR 200UL3T 13

Телескопи AR 200UL3T 14Телескопи Добсън AR 200UL3T 15Телескопи AR 200UL3T 16